Proprietati lemn

scari interioare din lemn masiv cu contratrepte_1Proprietati fizice
• Rezilienta;
• Rezistenta la tractiune și comprimare;
• Durabilitate;
• Proprietati izolatoare.
Anizotropie
Aproape toate proprietatile structurale ale lemnului sunt diferite în cele trei directii principale ce cauzeaza contractii inegale a lemnului în timpul uscarii. La unele specii de lemn, contractia axiala maxima este de de 0,3%, radiala de 5% și tangentiala de 10%.
Proprietatile higroscopice a lemnului cauzeaza o stabilitate dimensionala relativ scazuta în diferite umiditati ambientale. Lemnul uscat este mai higroscopic decat cel umed, iar calitatea lemnului depinde de umiditatea climei. Variatia concentratiei de apa sub punctul de saturare determina schimbari ale structurii lemnului. Unele tipuri de lemn, precum cel de tec, au o contractie scazuta de umiditate din cauza substantelor hidrofobe prezente. Pentru a micșora caracterul higroscopic al lemnului, acesta este acoperit cu un strat subtire de vopsea.
Proprietati acustice
Viteza sunetului în lemn de-a lungul fibrelor lemnoase are o valoare de 4000 pana la 6000 m/s.. Parametrii care influenteaza viteza sunetului sunt densitatea, elasticitatea, lungimea fibrelor, unghi, continutul de umiditate, fisuri. Datorita proprietatilor sale acustice excelente, lemnul este utilizat la fabricarea instrumentelor muzicale. Dar lemnul poate fi utilizat si ca material de izolare fonica
Proprietati termice
Datorita porozitatii sale, lemnul este un conductor slab de caldura, prin urmare este foarte potrivit ca izolare termica. Conductibilitate termica crește cu continutul de umiditate și densitatea materialului. Capacitatea termica este la lemn de aproximativ 4 ori mai mare decât la fier. Expansiunea termica poate fi neglijata în practica la lemn, deoarece aceasta va fi compensata de contractie la uscare.

Scara din lemn va va umple casa voastra cu caldura si confort. Lemnul e un material nobil si cald, ce acumuleaza energia soarelui, a ploii si a vintului pentru a o impartasi cu voi